یکی از آزمایش ها و تست هایی که همه خانم ها باید انجام دهند تست پاپ اسمیر می باشد. که جهت غربالگری سرطان دهانه رحم استفاده می شود. در واقع توسط این تست سلول های بد خیم یا پیش بدخیم دهانه رحم خیلی سریع تر تشخیص داده می شوند و این شانس را به فرد می دهد تا قبل از آنکه سلول ها به سمت بدخیم شدن بروند تشخیص داده و درمان شوند.
چه افرادی کاندید انجام تست پاپ اسمیر هستند؟
این تست برای افراد بالای بیست و یک سال توصیه می شود. و باید هر سه سال یک بار انجام شود و تا سن 65 سالگی ادامه پیدا کند. البته در افرادی که زودتر از سن 21 سالگی ازدواج می کنند و وارد رابطه جنسی می شوند باید بعد از یک سال تست پاپ اسمیر را انجام دهند.
هر چند وقت یک بار باید پاپ اسمیر را تکرار کرد؟
پزشکان معمولاً تکرار تست پاپ اسمیر را هر سه سال یک بار برای زنان 21 تا 65 ساله توصیه می کنند. اگر این روش با آزمایش HPV همراه باشد، زنان 30 ساله و بالاتر می توانند هر پنج سال یک بار آزمایش پاپ را در نظر بگیرند. یا ممکن است به جای آزمایش پاپ تست HPV را در نظر بگیرند. اگر فاکتورهای خطر خاصی دارید، پزشک ممکن است بدون در نظر گرفتن سن شما انجام آزمایشات پاپ اسمیر مکرر را توصیه کند. این عوامل خطر عبارتند از:
- تشخیص سرطان دهانه رحم یا آزمایش پاپ اسمیر که سلول های پیش سرطانی را نشان می دهد
- قرار گرفتن در معرض دی اتیل استیل بسترول (DES) قبل از تولد
- عفونت HIV
- تضعیف سیستم ایمنی به دلیل پیوند عضو، شیمی درمانی یا مصرف مزمن کورتیکواستروئید
- سابقه سیگار کشیدن
شما و پزشکتان می توانید در مورد مزایا و خطرات تست پاپ اسمیر صحبت کنید و بر اساس عوامل خطرتان تصمیم بگیرید که چه چیزی برای شما بهترین است.
در چه شرایطی تست پاپ اسمیر زود تر انجام می شود؟
تست پاپ اسمیر هر سه سال یک بار انجام می شود. مگر آنکه یک سری عوامل خطر خاص وجود داشته باشد که زود تر از موعد انجام شود. این عوامل عبارتند از:
- سابقه سرطان، سابقه سلول های پیش سرطانی در تست های قبلی
- ضعف سیستم ایمنی بدن مانند افرادی که مبتلا به ویروس HIV هستند.
- استعمال دخانیات
تمام این موارد باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می شوند که در این صورت شانس خطر ابتلا به سرطان افزایش می یابد. بنابراین تست پاپ اسمیر با فواصل زمانی کمتری انجام می شود.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره کولپوسکوپی رحم
چگونه برای آزمایش پاپ اسمیر آماده شویم
شما می توانید با معاینه سالانه زنان و زایمان خود برای انجام آزمایش پاپ اسمیر برنامه ریزی کنید یا یک قرار جداگانه با متخصص زنان خود درخواست کنید. پاپ اسمیر توسط اکثر طرح های بیمه پوشش داده می شود، اگرچه ممکن است شما ملزم به پرداخت مشارکت باشید. اگر در روز آزمایش پاپ اسمیر قاعدگی دارید، پزشک ممکن است بخواهد آزمایش را دوباره برنامه ریزی کند، زیرا نتایج ممکن است دقت کمتری داشته باشند. سعی کنید روز قبل از آزمایش از داشتن رابطه جنسی، دوش یا استفاده از محصولات اسپرم کش خودداری کنید زیرا ممکن است در نتایج شما اختلال ایجاد کند. در بیشتر موارد، انجام تست پاپ اسمیر در 24 هفته اول بارداری بی خطر است. پس از آن، آزمایش ممکن است دردناک تر باشد. همچنین باید تا 12 هفته پس از زایمان صبر کنید تا دقت نتایج خود را افزایش دهید. از آنجایی که در صورت آرامش بدن، تست پاپ اسمیر راحت تر انجام میشود، مهم است که آرام بمانید و در طول عمل نفس عمیق بکشید.
نحوه انجام تست پاپ اسمیر
ابتدا متخصص زنان و زایمان خوب با یک معاینه معمولی لگن، دستگاه نمونه برداری را وارد لگن می کند و سلول های دهانه رحم را به وسیله یک برس نرم برمی دارد و داخل شیشه مایع قرار می دهد. سپس نمونه برداشت شده به آزمایشگاه ارسال می شود. سپس پاتولوژیست آن را مورد بررسی قرار می دهد. براساس جواب تست پاپ اسمیر اقدامات بعدی توسط متخصص زنان انجام می شود.
- تست پاپ اسمیر نرمال
در این حالت جواب پاپ اسمیر منفی است و نیازی به انجام اقدامات خاصی نمی باشد و همان معاینه سالانه و تست پاپ اسمیر 3 سال یکبار کافی است.
- جواب تست سلول های آسکوس و غیره را نشان می دهد.
پزشک انجام کلپوسکوپی وسایر روش های تشخیصی را توصیه می کند. اگر فردی سن بالای 30 سال داشته باشد می تواند با انجام تست پاپ اسمیر تست HPV را هم انجام دهند. افرادی که تست HPV را انجام می دهند تشخیص بیماری دقیق تر انجام می شود و در صورت منفی بودن جواب آزمایش،هر 5 سال یکبار نیاز به انجام پاپ اسمیر می باشد.
- تست Human Papillomavirus) HPV)
تست HPV ویروس های Human Papillomavirus تشخیص می دهد. این ویروس ها عامل اصلی سرطان رحم می باشند بنابراین در تشخیص سرطان دهانه رحم کمک شایانی می کند.
چه افرادی می توانند به توقف آزمایش پاپ اسمیر فکر کنند؟
در شرایط خاصی، یک زن و پزشکش ممکن است تصمیم به پایان دادن به تست پاپ بگیرند، مانند:
- بعد از هیسترکتومی کامل: پس از هیسترکتومی کامل، برداشتن رحم از جمله دهانه رحم – از پزشک خود بپرسید که آیا نیاز به ادامه دادن آزمایش پاپ اسمیر دارید یا خیر.اگر هیسترکتومی شما برای یک بیماری غیرسرطانی مانند فیبروم رحم انجام شده باشد، ممکن است بتوانید آزمایش پاپ اسمیر روتین را قطع کنید. اما اگر هیسترکتومی شما برای یک بیماری پیش سرطانی یا سرطانی دهانه رحم باشد، ممکن است پزشک ادامه آزمایش پاپ را به طور معمول توصیه کند.
- سن بالاتر: پزشکان عموماً موافقند که اگر آزمایشهای قبلی سرطان دهانه رحم منفی بود، زنان میتوانند آزمایش پاپ اسمیر را در سن 65 سالگی متوقف کنند. گزینه های خود را با پزشک خود در میان بگذارید و با هم می توانید بر اساس عوامل خطر خود تصمیم بگیرید که چه چیزی برای شما بهترین است. اگر با چندین شریک جنسی فعال هستید، ممکن است پزشک ادامه آزمایش پاپ را توصیه کند.
توصیه های پزشکی
سعی کنید تمام آزمایش ها و چکاب های سالیانه را انجام دهیم و در این مورد به اطرافیان هم یادآوری کنیم تا از عواقب خطرناک جلوگیری شود.